dimarts, 23 d’abril del 2024

EFECTE KULECHOV (PRÀCTICA 2)

Arran del descobriment del muntatge com a peça fonamental a l'hora de contar la història van sorgir estudiosos i teòrics del muntatge. Un d'ells és el rus Lev Kuleshov, cineasta soviètic que va fer experiments amb els quals intentava demostrar la força de l'edició en el storytelling.

L'efecte de l'editor, més conegut com l'efecte Kuleshov, és un fenomen del muntatge cinematogràfic aplicat per editors i demostrat pel cineasta Lev Kuleshov durant els anys vint. Kuleshov va mostrar enfront d'una audiència una seqüència en la qual s'intercalava la mateixa presa de l'actor Iván Mozzhujin amb les d'un plat de sopa, un taüt i una nena jugant. L'audiència va percebre que l'expressió de Mozzhujin canviava en cada seqüència, amb la qual cosa es va comprovar que el muntatge té una gran influència en la comprensió semàntica del que apareix en una escena.


L'Efecte Kulechov explicat per Alfred Hitchcok.


LA TASCA
Igual que férem per la pràctica anterior farem un petit vídeo, exemple d'aquest efecte en tres sessions de treball.
La tasca s'haurà de lliurar per al dimarts 30 d'abril, per veure-la eixe dia a classe.

PASSOS A SEGUIR
  1. Creació d'un breu guió on especifiquem les parts que tindrà el vídeo, marcant cada una de les escenes que hem de gravar i l'ordre del muntatge.
  2. Gravació de les escenes.
  3. Edició i muntatge.

dijous, 11 d’abril del 2024

NARRATIVA AUDIOVISUAL

MASHUP O REMIX AUDIOVISUAL

Un mashup o remix audiovisual és una forma de contingut generada per l'usuari que consisteix a combinar múltiples fonts de material audiovisual preexistent per a produir un nou vídeo, unificat i autònom, i d'un significat completament diferent. Ací podeu trobar molt més exemples com aquest. 

En el programa de TV3 APM? podem trobar un bon exemple de narració a través del remix audiovisual, programa setmanal on a partir de la tria de petits fragments de programes que s'han vist durant la setmana creen una nova narrativa en format comèdia.

PROPOSTA

En petits grups de tres o dues persones haureu de crear un remix audiovisual d'entre 1 i 7 minuts amb una clara intenció narrativa, tenint en compte sempre els recursos expressius del llenguatge audiovisual que hem anat veient en classe.

DESCÀRREGA FRAGMENTS AUDIOVISUALS

Per a poder descarregar els fragments de vídeo amb els quals crearem el remix des de Chrome ens instal·larem l'extensió Foxified 1.2.2. amb això aconseguim que ens aparega una barra extra de tasques en el youtube que ens permet descàrrega qualsevol vídeo sense problema en mp4.


Si treballem des de Firefox l'extensió serà Easy Youtube Video Downloader

EFECTE KULECHOV L'espai de les imatges en moviment.

En 1920, L. W. Kulechov, un cineasta rus, va realitzar un experiment sobre l'espai creat pel cinema. Va realitzar en diferents llocs del país les preses següents: 

1. Un home avança de dreta a esquerra, al llarg d'un carrer. 
2. Una dona avança d'esquerra a dreta, al llarg d'un altre carrer diferent. Alça una mà i saluda. 
3. Les dues persones es troben i se saluden. Després assenyalen alguna cosa amb les seues mans. 
4. Un gran edifici amb una gran escalinata. 
5. Les dues persones pugen per la gran escalinata d'un altre edifici.


En muntar aquestes preses unes a continuació d'unes altres, l'espectador les interpretava com una acció unitària en un mateix espai: dues persones es troben al carrer, assenyalen cap a un gran edifici i es dirigeixen a ell pujant les seues escales. El significat aïllat de cada pla es veia modificat en relacionar-se amb uns altres. Mitjançant el muntatge s'havia creat un espai nou, inexistent en la realitat, però absolutament versemblant per a l'espectador.

La capacitat que ja tenia la fotografia de crear espais nous mitjançant l'enquadrament es veu multiplicada per la imatge en moviment, en permetre assemblar-los per a formar un altre radicalment diferent. Si a això afegim les maquetes, els decorats i els trucs electrònics, les possibilitats es fan infinites.


PROPOSTA PER A DIJOUS 18 D'ABRIL
En grups de dos o tres persones (ha d'estar penjat al blog de cada una de les persones del grup: el vídeo més les tomes redactades i story board, com en l'exemple de dalt)

Realitza un vídeo experimentant sobre l'espai igual que en 1920 ho va fer L. W. Kulechov.

Pose un exemple:

Toma 1. (actor 1)Et graves caminant pel corredor de la teua casa, et detens i truques a una porta.

Toma 2. (actor 2) A la casa del teu company, en el bany es veu com es pentina i contesta a la crida "__ ja vaig..."

Toma 3. (actor 1) Respon i li diu "__ t'espere en el saló" i torna pel corredor i entra per una altra porta.

Toma 4. (actor 2) Se li veu entrar per la porta del saló de la seua casa i diu "__ Ja estic, anem?"

Com veus, estant en dues localitzacions molt diferents es crea un nou espai fílmic, com si estigueren els dos en el mateix habitatge (inventa tu una nova situació, es poden compartir els arxius de vídeo per whatsaap i muntar en una app d'edició de vídeo per exemple youcut)

DOBLATGE

Ací podeu descarregar alguns fragments de sèries i pel·lícules que pensem poden donar joc per fer aquesta proposta. https://drive.google.com...